Anime Naruto: Mod Minato Sage Mungkin Bukan Lubang Plot

Mod Sage Minato menjadi topik kontroversi di kalangan peminat kerana ia penuh dengan lubang plot. Walau bagaimanapun, terdapat sebab yang sah mengapa dia boleh menggunakannya dengan sempurna.

Walaupun menjadi klasik shonen, Naruto penuh dengan lubang plot yang masih belum terjawab hingga ke hari ini. Salah satunya ialah bagaimana Minato dapat menggunakan Mod Sage semasa perang walaupun dia tidak pernah menerima sebarang latihan di Gunung Myoboku sebelum ini. Walaupun mengancam nyawa keluarganya, Minato tidak mengaktifkan kemampuannya dan tidak lama kemudian meninggal dunia. Semasa perjuangannya menentang Obito dan Kurama, Minato tidak pernah menggunakan Mod Sage, malah mengetahui bahawa ia akan meningkatkan peluangnya untuk memenangi pertempuran. Selain itu, fakta bahawa Mod Sage mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang semasa latihan di Gunung Myoboku mengelirukan kerana sukar untuk membayangkan Minato menghabiskan terlalu banyak masa di sana dengan semua pengajiannya dan di tengah-tengah peperangan yang berterusan.

Malangnya, kehidupan Minato berakhir dengan tragedi, kerana dia membuat pengorbanan terakhir dengan menutup separuh chakra Kurama dalam dirinya dan separuh lagi dalam Naruto dengan menggunakan Jurus Reaper Maut yang dilarang. Namun, dia tiba-tiba menggunakan Mod Sage yang sempurna semasa Perang Ninja Hebat Keempat, yang tidak dapat dicapai walaupun Jiraiya. Walaupun terdapat banyak kekeliruan mengenai pembangunan plot ini, terdapat kemungkinan sebab Minato dapat menggunakan Mod Sage. Semasa dia hidup, Minato tidak pernah menyempurnakan keupayaan ini, tetapi dalam tubuhnya yang dihidupkan semula, ia adalah cerita yang sama sekali berbeza.
Bagaimanakah Minato Mod Sage Berfungsi?
Disebabkan rizab chakranya yang besar, Minato dapat menggunakan Senjutsu (Juru Bijak) dari Gunung Myoboku, meningkatkan lagi tekniknya dengan memasuki Mod Bijaksana. Semasa perang, kawalannya yang hebat terhadap chakra membolehkannya memaparkan pigmentasi oren di sekeliling matanya, yang mencerminkan rupa sebenar seorang Sage. Walau bagaimanapun, Minato mengakui kepada dirinya sendiri bahawa kerana mengambil masa terlalu lama untuk membina chakra untuk memasuki Mod Sage, kemahirannya dalam Jurus Sage adalah terhad; oleh itu, dia tidak menggunakannya dalam peperangan. Ia juga tidak boleh mengekalkan bentuknya terlalu lama.

Mengapa Minato tidak menggunakan Mod Sage terhadap Obito dan Kurama?
Serangan ke atas Kampung Daun adalah dahsyat, dan sebagai Hokage, suami dan bapa, Minato mendapati dirinya terperangkap dalam dilema. Dia bukan sahaja mesti melindungi kampung itu daripada Iblis Berekor Sembilan tetapi juga isteri dan anaknya, yang menjadi sasaran langsung lelaki bertopeng itu (Obito). Dia malah dipisahkan daripada Kushina yang tidak berdaya, yang sudah berada di ambang kematian. Kerana itu, Minato tidak pernah mendapat masa yang cukup untuk mengimbangi chakranya untuk memasuki Mod Sage. Selain itu, daripada menangguhkan pertarungan terlalu lama, sesiapa sahaja dalam kasut Minato akan cuba menangani perkara secepat mungkin. Minato akan mengalahkan Obito jika tidak kerana sel Hashirama dalam badan Obito.

Bagaimanakah Minato Dapat Menggunakan Mod Sage Sempurna Dalam Perang?
Semasa Perang Ninja Besar Keempat, Minato dihidupkan semula dengan Zetsu Putih sebagai pengorbanan. Kerana Zetsu Putih memiliki sel Hashirama, ia serta-merta memberikan Minato kecergasan dan beberapa kebolehan Hokage Pertama. Sebagai contoh, walaupun tidak pernah mengamalkan seni Mod Sage, Madara hanya mampu menggunakan Jurus Sage selepas menyerap sel dan chakra Hashirama. Selepas Jurus Reanimation berjaya, Minato melampaui batas manusia biasa, memintas setiap batasan dalam tubuhnya, termasuk ketidakupayaannya untuk memasuki Mod Sage dengan cekap.

Walau bagaimanapun, di sebalik semua manfaat yang dibawa oleh badan barunya, Minato mendapati sukar untuk mengekalkan Mod Sagenya dalam pertempuran yang begitu panjang, membuktikan kenyataannya sebelum ini adalah benar. Walau bagaimanapun, Mod Sage adalah satu-satunya kaedah berkesan untuk mencederakan Madara dan Obito dengan ketara semasa mereka berada dalam mod Jinchuuriki Sepuluh Ekor mereka. Berbanding dengan penampilan Jiraya yang tidak konvensional dalam Mod Sage, penampilan Minato adalah sempurna terima kasih kepada penganimasian semula dan sel Hashirama, tetapi jelas semasa perang bahawa Mod Sage bukanlah sesuatu yang Minato unggul seperti Naruto atau Hashirama.

Tags: , , , ,

Diposting oleh Ulya


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *