Anime Teratas Di mana MC (Watak Utama) Tidak Beremosi Dan Dingin

Memasuki dunia anime adalah seperti bertemu dengan pelbagai watak yang boleh dikaitkan dengan cara yang berbeza. Walaupun ada yang didapati bercelaru, ada yang boleh dianggap tidak beremosi dan masing-masing berkaitan dengan emosi mereka dengan cara yang unik. Dan, orang lebih suka melihat gambaran realistik tentang emosi manusia dalam sebarang bentuk media. Begitulah halnya dengan anime di mana MC tidak berperasaan dan dingin.

MC ialah akronim kepada watak utama atau watak utama. Watak utama ialah watak yang menjadi pelakon terpenting dan menjadi pusat perhatian utama dalam perjalanan cerita.

Generasi baharu protagonis dingin ini menjadi tumpuan di kalangan peminat anime kerana personaliti dingin mereka menyebabkan kejadian tidak dijangka yang menyebabkan keseronokan dan keterujaan dalam sesebuah persembahan. Kewujudan watak utama yang kelihatan seperti wali tanpa sebarang ekspresi mahupun emosi mencetuskan tipu daya penonton khususnya penonton dewasa.

Dan, dalam artikel hari ini, kita akan melihat beberapa anime terbaik di mana MC tidak berperasaan dan dingin. Jadi, tanpa berlengah lagi mari kita mulakan.

10. Jormungand – Yunus

Jormungand mengikuti Koko Hekmatyar, seorang peniaga senjata muda yang menjual senjata di bawah syarikat perkapalan antarabangsa dan operasi penyeludupan haram. Sebagai salah seorang pengedar senjata tidak rasmi syarikat itu, dia menjual senjata di pelbagai negara sambil mengelak pihak berkuasa tempatan dan antarabangsa. Mengembara bersamanya adalah sepasukan pengawal peribadi, kebanyakannya terdiri daripada bekas tentera.

Jormungand – Yunus

Dia bergabung tenaga dengan seorang askar kanak-kanak yang kelihatan tidak ekspresif dan tidak berperasaan yang mahir dalam pertempuran tetapi secara ironisnya menghina peniaga senjata. Jonah menyertai Koko kerana dia ingin mencari pengedar senjata yang bertanggungjawab atas kematian keluarganya. Dan, apa yang berlaku seterusnya ialah pengembaraan Koko dan krewnya di seluruh dunia.

9. Hyouka – Houtarou Oreki

Hyouka sememangnya salah satu anime terbaik di mana MC tidak berperasaan dan dingin kerana ia menampilkan Hotarou Oreki seorang pelajar sekolah menengah yang mempunyai otak pintar, tetapi tidak begitu suka menggunakannya. Apa yang dia mahukan ialah menjalani kehidupan kelabu sambil menjimatkan tenaga sebanyak mungkin dengan tidak mempedulikan perkara yang tidak membimbangkannya.

Hyouka – Houtarou Oreki

Tetapi, hari-hari damainya berakhir apabila dia bertemu dengan Eru Chitanda yang ingin tahu dan gigih. Dia mahu dia menyertai Kelab Klasik dan membantu menyelesaikan misteri itu. Dia tidak mahu melakukannya, tetapi dia tidak sampai hati untuk menolak juga. Didorong oleh rasa ingin tahu Chitanda yang tidak pernah puas, Hotarou menggunakan hadiah semula jadi yang dijauhinya dan menyelesaikan misteri remeh tetapi menarik yang meresap dalam kehidupan sehariannya.

8. 91 Hari – Angelo Lagusa

Pepatah “balas dendam adalah hidangan terbaik dihidangkan sejuk” sesuai dengan keseluruhan naratif 91 Hari dengan sempurna. Kisah ini berlatarkan dalam bentuk fiksyen Amerika semasa tahun-tahun terakhir Larangan pada tahun 1932 apabila tiada undang-undang dan Mafia dan kumpulan haram pernah memerintah tempat itu. Ia adalah masa yang gelap apabila satu kematian boleh mengakibatkan pertumpahan darah habis-habisan dan pembunuhan boleh membawa akibat yang drastik.

91 Hari – Angelo Lagusa

91 Days mengikuti perjalanan Angelo Lagusa untuk membalas dendam kematian keluarganya selepas dia menyaksikan pembunuhan kejam mereka yang didalangi oleh mafia Vanneti ketika dia masih kecil. Selepas meninggalkan kampung halamannya, dia kembali tujuh tahun kemudian untuk membuat musuhnya menderita dan menghapuskan sebarang kesan nama “Vanetti”. Cubalah jika anda benar-benar suka anime yang MCnya tidak berperasaan dan dingin.

7. Hantu – Zwei

Phantom ialah anime berdasarkan permainan video yang dikeluarkan pada tahun 2000 bertajuk “Phantom of Inferno”. Siri ini mengikuti seorang warga Jepun yang diculik oleh sindiket pembunuhan bernama Inferno selepas dia sendiri menyaksikan pembunuhan ketika melawat Amerika Syarikat. Inferno ialah sebuah pertubuhan jenayah yang berusaha untuk menyatukan semua kumpulan mafia dunia bawah tanah yang dikenali menjadi satu konglomerat.

Hantu – Zwei

Untuk mencapai matlamat mereka, Inferno menggunakan operasi pembunuhannya di bawah nama kod Phantom. Antaranya ialah seorang gadis amnesia bernama Ein dan seorang warga Jepun, yang diberi Zwei sebagai nama kodnya selepas dicuci otak daripada ingatannya sebelum ini. Sejak itu, kedua-duanya ditarik ke dalam dunia konspirasi, penipuan, dan keganasan.

6. Dororo – Hyakkimaru

Dororo berlatarkan zaman Sengoku Jepun dan menceritakan kisah seorang Rōnin, Hyakkimaru, dan seorang pencuri kanak-kanak, Dororo. Selepas melihat kerajaannya dalam keadaan huru-hara, pemerintah Daigo membuat perjanjian dengan 12 syaitan untuk memakmurkan tanahnya sekali lagi sebagai pertukaran untuk anaknya yang baru lahir. Perjanjian itu ternyata sangat mengerikan bagi budak lelaki itu kerana syaitan memangsa semua bahagian badannya termasuk anggota badan.

an, mata, dan telinga.

Dororo – Hyakkimaru

Entah bagaimana, kanak-kanak ini terselamat dan dikenali sebagai Hyakkimaru. Diiringi oleh Dororo, dia memulakan misi untuk mendapatkan semua bahagian tubuhnya daripada syaitan dan menjadi normal seperti dulu. Hyakkimaru adalah contoh yang mengharukan tentang bagaimana kehidupan masih boleh dijalani sepenuhnya walaupun kehilangan segala-galanya.

5. Vinland Saga – Thorfinn

Vinland Saga boleh menjadi anime kegemaran anda seterusnya di mana MC tidak berperasaan dan dingin kerana keseluruhan jalan cerita berkisar pada tema balas dendam dan pengkhianatan. Siri ini mempunyai segala-galanya untuk dipanggil sebagai kisah usaha niaga terhebat yang pernah diceritakan. Watak yang ditulis dengan baik, skor latar belakang, adegan gore, animasi yang menakjubkan dan beberapa elemen lain menjadikan persembahan yang menarik.

Vinland Saga – Thorfinn

Vinland Saga menggabungkan dramatisasi kebangkitan sejarah Raja Cnut the Great dengan plot membalas dendam yang berpusat pada penjelajah sejarah Thorfinn, anak kepada bekas tentera yang terbunuh yang berkhidmat di bawah sekumpulan askar upahan yang bertanggungjawab atas perbuatan itu. Kisah ini berkembang melalui beberapa jalan cerita di luar ini, akhirnya memuncak dalam ekspedisi ke “Vinland”.

4. Pembunuh Bunian

Dalam dunia fantasi, watak utama siri ini, Goblin Slayer jauh daripada stereotaip yang mencabar kerana dia tidak mahukan kemasyhuran mahupun kekayaan. Sejak dia melihat kakaknya diseksa, digunakan, dan dibunuh oleh Bunian, dia hanya mempunyai satu fikiran di kepalanya, menghapuskan bunian dengan prasangka yang melampau.

Goblin Slayer

Keutamaannya yang agak sipi menyebabkan dia mengembangkan sikap dingin dan detasmen daripada orang lain. Dia tidak kisah jika berjuta orang dibunuh oleh makhluk lain, jika Bunian tidak terlibat, dia tidak akan mengangkat jari untuk membantu. Bertindak seperti robot tanpa emosi yang dilahirkan untuk membunuh bunian, pahlawan ini tidak akan berhenti sehingga misinya tercapai.

3. Lebih Gelap Daripada Hitam – Hei

Anime sci-fi Darker Than Black berlatarkan dunia di mana anomali spatial yang dikenal pasti sebagai “Heaven’s Gate” muncul di Amerika Selatan dan diikuti oleh “Hell’s Gate” di Tokyo, mengubah langit dan mendatangkan malapetaka pada landskap. Dengan kemunculan Gerbang datang Kontraktor, yang, sebagai pertukaran untuk kemanusiaan mereka, diberikan kebolehan ghaib.

Lebih Gelap Daripada Hitam – Hei

Ejen Hei, seorang tentera upahan menyertai Sindiket dengan adik perempuannya Bai untuk melindunginya daripada ancaman yang berpotensi. Diiktiraf sebagai Black Reaper, salah seorang tokoh paling menakutkan di dunia, Hei meminta bantuan rakan-rakannya dalam organisasi Sindiket untuk membongkar misteri Gerbang Neraka.

2. Bilik Darjah Elit – Kiyotaka Ayanokoji

Kisah ini mengikuti kehidupan pelajar dari Tokyo Metropolitan Advanced Nurturing High School yang berprestij yang diberi kebebasan luar biasa – hanya jika mereka boleh menang, menukar atau menyimpan mata yang mencukupi untuk meningkatkan kedudukan mereka! Kiyotaka Ayanokouji, seorang lelaki yang kelihatan biasa dalam Kelas D tidak begitu mempedulikan kehidupan sekolahnya.

Bilik Darjah Elit – Kiyotaka Ayanokoji

Tetapi di bawah keperibadiannya yang tenang terdapat orang yang kuat membaca dan minda strategik yang tajam. Ayanokouji ialah jenis lelaki yang sengaja bersikap sederhana hanya untuk mengalih perhatiannya sebaliknya jika dia mahu dia boleh menjadi yang terbaik di seluruh sekolah. Walaupun dia kelihatan agak janggal dari segi sosial, dia boleh dikatakan salah seorang introvert paling bijak dalam anime.

1. Nota Kematian – Light Yagami

Death Note sudah pasti anime gelap yang paling popular dan digemari di mana MCnya tidak berperasaan dan dingin. Kisah ini mengikuti pelajar sekolah menengah bernama Light Yagami, yang secara tidak sengaja menjumpai buku nota misteri dan tidak lama kemudian mengetahui bahawa buku nota yang kelihatan ringkas ini boleh menyebabkan kematian kepada sesiapa sahaja selagi nama seseorang ditulis padanya.

Nota Kematian – Light Yagami

Menyedari kuasa tuhan yang dahsyat yang telah jatuh ke dalam tangannya, Light – dengan alias “Kira” – mengikuti rasa keadilannya yang jahat dengan matlamat utama untuk membersihkan dunia daripada semua penjahat. Tidak lama kemudian, Light mula menganggap dirinya sebagai penjelmaan keadilan dan “tuhan dunia baru”, namun, tidak lama kemudian dia membunuh orang yang tidak bersalah hanya untuk mengekalkan identitinya.

Mana antara anime ini kegemaran anda tanpa MC tanpa emosi dan dingin? Jangan ragu untuk mengulas pemikiran anda dan pastikan anda mengesyorkan beberapa anime lain seperti yang disenaraikan di atas, juga jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan otaku yang lain.

Tags: , , , , , , , , ,

Diposting oleh Ulya


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *